Mákos kevert – mák imádóknak kötelező! Az alábbi tésztával és a megfelelő töltelékkel a mákos guba íz idézhető elő sütemény formában.
Mákos kevert hozzávalók:
1 tojás
200 g kristálycukor
1 csomag (8 g) vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
300 ml laktózmentes tej
200 g gluténmentes liszt
200 g darált mák
fél tk szódabikarbóna
Mákos kevert elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojást a cukrokkal halvány sárgára habosítjuk. Majd bele tesszük a citromhéjat, és a tejet.
3. A lisztet, mákot és szódabikarbónát elkeverjük, és a tojásos cukros keverékhez adagoljuk.
4. Keverjük simára, majd öntsük a tortaformába.
5. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
6. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
7. Tálalhatjuk porcukorral megszórva, citromkrémmel, lekvárral. Vagy szeletelve tölthetjük vanília krémmel.
Megjegyzés: a képen látható tortához dupla adagot sütöttünk, 2 külön tortaformában!
Kalóriatartalom:
Kb. 300 kcal/100 gramm