A zellergumót önmagában nagyon kevesen használják. Pedig kiváló vitaminforrás, és alacsony kalóriatartalmú zöldség. Nemcsak a húslevesbe főzve állja meg a helyét, hanem ízletes krémlevesként is.
Zellerkrémleves hozzávalók:
1 db nagyobb zellergumó (kb 400 g)
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
500 ml zöldség alaplé vagy víz
200 ml laktózmentes hideg tej
40 g gluténmentes étkezési keményítő
só, bors
Zellerkrémleves elkészítés:
1. Egy lábasban olajat hevítünk, beledobjuk a megtisztított és felkockázott zellert és hagymát. Kissé megpároljuk, majd belenyomjuk a fokhagymát.
2. Felöntjük zöldégalaplével, beletesszük a petrezselymet, és lefedve addig főzzük, amíg a zeller megpuhul.
3. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd vissza tesszük a lángra. A hideg tejet és a keményítőt csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés közben besűrítjük vele a levest. 1 percig forraljuk.
4. Végül kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
5. Tálalhatjuk gluténmentes pirítóssal, gluténmentes levesgyönggyel, vagy pirított baconnel.
Kalóriatartalom:
Kb. 25 kcal/100 gramm