Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)
Torták és krémek

Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)

A dobostorta a magyar cukrászat koronázatlan királynője – ropogós karamelltető, rétegenként lágy csokoládékrém és könnyed piskóta teszi időtlen kedvenccé ezt a desszertet.

Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)
Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)

Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen) hozzávalók:

A dobos felverthez:
6 db tojás
100 g kristálycukor
35 g laktózmentes vaj
100 g gluténmentes liszt

A dobos krémhez:
4 tojás
200 g porcukor
235 g laktózmentes vaj
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
35 g 99%-os kakaótartalmú étcsokoládé (kakaómassza)
35 g kakaóvaj
200 g 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé

A dobostetőhöz:
120 g kockacukor

Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)
Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)

Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen) elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170°C fokra, légkeveréses programon. 6 db sütőpapírra berajzolunk 1-1 24 cm átmérőjű kört.
2. A dobos felverthez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor 1/3-ával világosra, habosra felverjük. Óvatos mozdulatokkal belekeverjük a már kihűlt, olvasztott vajat. A fehérjét a többi cukorral stabil habbá verjük. A két habot szilikon spatulával összekeverjük, majd 2 evőkanalanként belekeverjük a lisztet is. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és az előre berajzolt sütőpapírokon szétterítjük. Kettesével az előmelegített sütőbe tesszük és 5-10 percig sütjük. Ne hagyjuk ott, mert sütőtől függően hamar megég és kiszárad a doboslap. A kisült piskóta lapokat tegyük félre amíg elkészítjük a krémet. 5 db kell a tortához, 1 db (a legszebb) pedig a dobostetőhöz.
3. A doboskrémhez az egész tojásokat a porcukorral vízgőz felett hőkezeljük (72-75°C fok között tartjuk 1 percig), majd kihűlésig habbá verjük.
4. A kakaóvajat, csokoládét és kakaómasszát felolvasztjuk, a vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük. A felvert tojáshabból egy keveset a vajrkémhez adunk, gyors mozdulatokkal összekeverjük, lazítjuk. Ezután keverjük össze az egészet, végül adjuk hozzá a kihűlt kakaóvajas csokoládét is.
5. A doboskrémet osszuk el 6 egyenlő részre. Így egyenletes rétegeket kapunk, és a burkoláshoz-díszítéshez is maradni fog. 5 db doboslapot megkenünk egyforma mennyiségű krémmel, majd a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
6. Másnap elkészítjük a dobostetőt: a cukrot karamellizáljuk és a félretett doboslapra öntjük. Gyors, de óvatos mozdulatokkal egyenletesen szétterítjük a karamellt a piskótán. Egy megvajazott kés hátuljával 16 felé osztjuk a dobostetőt, majd a kés élével elroppantjuk azt.
7. A dobostetőt elrendezzük a lehűtött torta tetején.

Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)
Klasszikus dobostorta (glutén-és laktózmentesen)

TIPP: ha extrázni szeretnénk a díszítést és maradt még a krémből, akkor nyomjunk 16 db habrózsát a tortára, majd ezekre féloldalasan helyezzük fel a dobostető szeleteket.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu