Kétségtelenül a pisztácia imádók egyik kedvenc desszertje a pisztáciás macaron. Selymes és édes pisztácia töltelék a macaron héjak között, amiben egy ropogós meglepetés is megbújik.
Pisztáciás macaron hozzávalók:
150 g mandulaliszt
150 g porcukor
2×55 g tojásfehérje
150 g kristálycukor
37 g ásványvíz
2 csepp zöld ételfesték gél
A töltéshez:
200 g pisztácia krém
ahány db macaron, annyi egész pisztácia (mérettől függően kb 30-40 db)
Pisztáciás macaron elkészítése:
1. A macaronhoz a porcukrot és az őrölt mandulát késes aprítóban ledaráljuk, majd átszitáljuk. Ebbe a keverékbe bele mérjük az első adag 55 g tojásfehérjét, de ne keverjük össze.
2. A cukrot és a vizet lábasban elkezdjük felforralni. Konyhai hőmérővel folyamatosan tartsuk szemmel a hőfokát. Ebbe a cukorszirupba tegyük a 2 csepp ételfestéket. Amikor a cukorszirup eléri a 115°C fokot, kezdjük el kihabosítani – robotgéppel – a második adag 55 g tojásfehérjét.
3. Amikor a szirup eléri a 118°C fokot, elkezdjük az edény falán, vékony sugárban végig csurgatva hozzáadni a tojásfehérjéhez. Kihűlésig habbá verjük, amíg a habverő fejet megemelve megtartja a hab a formáját.
4. A felvert habot a porcukor-mandula-tojásfehérje keverékhez adjuk, és össze dolgozzuk. Nem kell nagyon vigyázni a habra, keverés közben mindenképpen össze fog esni. Addig keverjük, amíg a spatulát megemelve láva szerűen, szakadás nélkül folyik le róla a tészta.
5. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy az erre kitalált szilikonos sütőlapra nyomjuk a tésztát. (megjegyzés: nagyjából 50 Ft-os méretű tészta köröket próbáljunk meg kinyomkodni)
6. A tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a buborékok távozzanak. Tegyük félre a macaron héjakat száradni, ha lehet páramentes helyre. A szoba hőmérsékletétől és páratartalmától függhet, hogy mennyi idő alatt száradnak meg. 10-30 perc is lehet akár. Amikor az ujjunkkal megtapogatjuk a macaronok tetejét, és a tészta már nem ragad, akkor elegendő ideig száradt.
7. A sütőt előmelegítjük 130°C fokra, légkeveréses programon. A macaronokat 12 percig sütjük, 10 percnél nyissuk ki az ajtót egy pillanatra, és engedjük ki a bent keletkezett gőzt.
8. Sütés után azonnal húzzuk le a sütőpapírral együtt a macaronokat, hogy ne süljenek tovább. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak ez után szedjük le a sütőpapírról.
9. A macaronok felét töltsük meg a habzsákba töltött pisztácia krémmel. Ezután minden krém közepébe nyomjuk 1-1 egész pisztáciát. Párosítsuk össze a macaronokat. Légmentesen záródó dobozban, hűtőszekrényben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.