Pisztáciás macaron
Desszertek Édességek Sütemények

Pisztáciás macaron

Kétségtelenül a pisztácia imádók egyik kedvenc desszertje a pisztáciás macaron. Selymes és édes pisztácia töltelék a macaron héjak között, amiben egy ropogós meglepetés is megbújik.

Pisztáciás macaron
Pisztáciás macaron

Pisztáciás macaron hozzávalók:

150 g mandulaliszt
150 g porcukor
2×55 g tojásfehérje
150 g kristálycukor
37 g ásványvíz
2 csepp zöld ételfesték gél

A töltéshez:
200 g pisztácia krém
ahány db macaron, annyi egész pisztácia (mérettől függően kb 30-40 db)

Pisztáciás macaron
Pisztáciás macaron

Pisztáciás macaron elkészítése:

1. A macaronhoz a porcukrot és az őrölt mandulát késes aprítóban ledaráljuk, majd átszitáljuk. Ebbe a keverékbe bele mérjük az első adag 55 g tojásfehérjét, de ne keverjük össze.
2. A cukrot és a vizet lábasban elkezdjük felforralni. Konyhai hőmérővel folyamatosan tartsuk szemmel a hőfokát. Ebbe a cukorszirupba tegyük a 2 csepp ételfestéket. Amikor a cukorszirup eléri a 115°C fokot, kezdjük el kihabosítani – robotgéppel – a második adag 55 g tojásfehérjét.
3. Amikor a szirup eléri a 118°C fokot, elkezdjük az edény falán, vékony sugárban végig csurgatva hozzáadni a tojásfehérjéhez. Kihűlésig habbá verjük, amíg a habverő fejet megemelve megtartja a hab a formáját.
4. A felvert habot a porcukor-mandula-tojásfehérje keverékhez adjuk, és össze dolgozzuk. Nem kell nagyon vigyázni a habra, keverés közben mindenképpen össze fog esni. Addig keverjük, amíg a spatulát megemelve láva szerűen, szakadás nélkül folyik le róla a tészta.
5. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy az erre kitalált szilikonos sütőlapra nyomjuk a tésztát. (megjegyzés: nagyjából 50 Ft-os méretű tészta köröket próbáljunk meg kinyomkodni)
6. A tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a buborékok távozzanak. Tegyük félre a macaron héjakat száradni, ha lehet páramentes helyre. A szoba hőmérsékletétől és páratartalmától függhet, hogy mennyi idő alatt száradnak meg. 10-30 perc is lehet akár. Amikor az ujjunkkal megtapogatjuk a macaronok tetejét, és a tészta már nem ragad, akkor elegendő ideig száradt.
7. A sütőt előmelegítjük 130°C fokra, légkeveréses programon. A macaronokat 12 percig sütjük, 10 percnél nyissuk ki az ajtót egy pillanatra, és engedjük ki a bent keletkezett gőzt.
8. Sütés után azonnal húzzuk le a sütőpapírral együtt a macaronokat, hogy ne süljenek tovább. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak ez után szedjük le a sütőpapírról.
9. A macaronok felét töltsük meg a habzsákba töltött pisztácia krémmel. Ezután minden krém közepébe nyomjuk 1-1 egész pisztáciát. Párosítsuk össze a macaronokat. Légmentesen záródó dobozban, hűtőszekrényben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.

Pisztáciás macaron
Pisztáciás macaron
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu