Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)
Pizza

Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)

A pizza népszerűségét szerintem nem kell magyarázni. Az viszont már érdemelne néhány szót, hogy ha gluténérzékenyként szeretnénk pizzázni, a lehetőségek száma jelentősen csökken. Ezért jó, ha van a tarsolyunkban egy jól bevált és kipróbált pizza alaprecept gluténmentes és tejmentes verzióban is.

Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)
Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)

Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes) hozzávalók:

185 ml langyos víz
1 csomag (7 g) por élesztő
1 ek kristálycukor
340 g gluténmentes liszt (univerzális vagy kenyérliszt is megfelel)
1 tk só
1 tk sütőpor
1 tojás
1 tk almaecet
5 ek olívaolaj + 1 ek a sütés előtti kenéshez

Pizzatészta alaprecept (glutén és tejmentes) elkészítése:

1. Az élesztőt a cukorral együtt a langyos vízben elkeverjük és félretesszük 5 percre, amíg felfut.
2. A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze egy keverőtálban. A robotgép dagasztó szárával dolgozzunk. Kezdjük el alacsony fokozaton a keverést, majd adjuk hozzá a tojást, az almaecetet, az olívaolajat, végül a felfuttatott élesztőt is. Amikor a tészta egyneművé vált, 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton.
3. A tésztát letakarva kelesszük meleg helyen 1 órát. Az egy óra leteltekor kapcsoljuk be a sütőt 220°C fokra, alsó-felső programon. Amíg a sütő melegszik tegyük hűtőbe a tésztát. Ez elhagyható, de könnyebben kezelhető lesz a tészta, ha kicsit lehűl. Ez idő alatt készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt sütőlemezt.

Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)
Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)

4. A tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk. Ezen a ponton eldönthetjük, hogy egy nagyobb pizzát készítünk, vagy két kisebbet (ez esetben osszuk két egyenlő részre a tésztát). A tésztát tetszőleges vastagságúra nyújtuk, és átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsire.

Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)
Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)

5. A pizzatésztát kenjük meg egy ek olívaolajjal, majd az előmelegített forró sütőbe toljuk, és 12 percig elősütjük.
6. Sütőből kivéve tegyük rá tetszés szerint a feltéteket, majd újabb 10-12 percig süssük.

Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)
Pizzatészta alaprecept (glutén- és tejmentes)

TIPP: az elősütött tésztát le is lehet fagyasztani. Ha így teszünk, várjuk meg amíg kihűl, majd csomagoljuk be folpackba és tegyük a fagyasztóba!

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu