Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)
Országtorták Sütemények Torták és krémek

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)

Az egyik legfinomabb, és legegyszerűbben elkészíthető országtorta! Semmilyen flancos vagy nehezen beszerezhető hozzávaló nem kell hozzá, és az elkészítése sem igényel mester-cukrász szintet. Az íze pedig tökéletesen hozza a somlói élményt. Sőt, aki nem kedveli az étcsokoládét, annak ez még jobban is fog tetszeni! Ha szeretnéd inkább az igazi somlóit elkészíteni, akkor ahhoz is van már receptünk.

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)
Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen) hozzávalók:

A dió grillázshoz:
200 g darált dió
100 g kristálycukor

A diós piskótához:
4 tojás
50 g kristálycukor
20 g gluténmentes liszt
110 g diógrillázs
30 g darált dió

A tejcsokoládé mousse-hoz:
170 g tejcsokoládé
150 ml habtejszín
3 tojás sárgája
40 g kristálycukor
1 kis üveg (38 ml) rum aroma
10 g őrölt zselatin
200 ml habtejszín

A narancs zseléhez:
250 ml frissen facsart narancslé
50 g kristálycukor
13 g őrölt zselatin
1 tk narancs paszta/sűrítmény (elhagyható)

A fehércsokoládé mousse-hoz:
170 g fehércsokoládé
150 ml habtejszín
3 tojás sárgája
40 g kristálycukor
2 tk vanília aroma
10 g őrölt zselatin
200 ml habtejszín

A csokoládé glazúrhoz:
100 g tejcsokoládé
100 ml habtejszín
3 g őrölt zselatin

A díszítéshez:
100 ml habtejszín
16 db csokoládé rolád

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)
Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen) elkészítése:

1. A piskótába való diógrillázs elkészítésével kezdjük: a cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, ekkor hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük, majd egy sütőpapírral borított sütőlemezre kiborítjuk. Terítsük szét és hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kihűlt késes aprítóban daráljuk finomra. Mérjük ki a piskótához szükséges mennyiséget, a maradékot légmentesen záródó edényben tároljuk.
2. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra alsó-felső programon, és egy 24 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral.
3. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével pedig világosra, habosra keverjük. A két habot összeöntjük, majd a liszt és diógrillázs keverékét 2 evőkanalanként hozzáadva összekeverjük a piskótatésztát. A tésztát a sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, majd a tetejét sütés előtt megszórjuk a darált dióval. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.
4. A tejcsokoládé mousse-hoz a tejcsokit és a tejszínt lábasba mérjük, és alacsony lángon felolvasztjuk. Közben a tojássárgáját a cukorral és a rum aromával (soknak tűnik, de kell bele az egész üveg, mert csak így fog érvényesülni a rum íze) összekeverjük, majd a meleg csokis-tejszínhez öntjük, közben folyamatosan kevergessük (még mindig alacsony lángon). A vízben duzzasztott zselatint is hozzáadjuk. Az egészet 72 fokosra melegítjük, majd félrehúzzuk és hagyjuk langyosra hűlni, végül felvert tejszínhabbal lazítjuk a krémet.
5. A torta összeállításához a piskótát egy tortakartonra helyezzük, köré pedig egy állítható tortakarikát szorítunk. Ráöntjük a tejcsoki mousse-t majd hűtőbe tesszük 4 órára.

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)
Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)

6. A narancs zseléhez a narancslevet, cukrot és zselatint felforraljuk, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Ezután a megdermedt mousse-ra öntjük, majd újabb 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
TIPP: a narancslének önmagában nem elég intenzív az íze, ezért 1 tk narancs pasztával megtámogathatjuk.
7. A fehércsokoládé mousse-t ugyanúgy készítjük, mint a tejcsokisat, csak fehércsokival és vanília aromával. Az elkészült mousse-t a megdermedt narancs zselére önjtük, és 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
8. A csokoládé glazúrhoz a hozzávalókat egy lábasban közepes lángon, folyamatosan kevergetve össze melegítjük. Forralni nem kell, csak addig melegítsük amíg a csoki és a zselatin feloldódik. Ezután várjuk meg amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd öntsük a megdermedt fehércsoki mousse tetejére. Terítsük szét rajta, majd újabb 4 órát dermesszük.
9. Tálalás előtt egy éles késsel kivágjuk a tortát a tortakarikából. Tejszínhab rózsákkal és csokoládé díszekkel díszítjük.

Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)
Somlói revolúció (2014-es országtorta újragondolása gluténmentesen)
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük