A mi családunkban a mákos guba kifejezetten ünnepi sütemény. Főleg karácsony környékén készítjük, de az év bármely napján szívesen fogyasztjuk. Van aki ropogósan, szárazra sütve szereti, van aki szaftosan. Ezért ezt a receptet úgy alkottuk meg, hogy mindenki találjon a tálban az ízlésének megfelelő falatokat. Alul, ahol összegyűlik a tojásos-cukros tej, egy puha, szinte pudingos réteg képződik. A tetején pedig kibukkannak a megpirult, ropogós kifli karikák.
Mákos guba glutén-és laktózmentesen hozzávalók:
8 db szikkadt gluténmentes kifli (ez nálam 435 g volt)
500 g laktózmentes vagy növényi tej
80 g cukor
1 csomag (8 g) vaníliás cukor
3 tojássárgája
1/2 tk vanília paszta
150 g darált mák
50 g porcukor
1 ek laktózmentes vaj/margarin a tál kikenéséhez
Mákos guba glutén-és laktózmentesen elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy jénai tálat 1 ek vajjal/margarinnal kikenünk.
2. A tejet, cukrokat, és a tojássárgákat lábasba mérjük és melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergessük, amíg a cukor felolvad, ezután le is húzhatjuk a lángról. Forralni, hőkezelni nem kell, csak addig melegítjük amíg a cukor elolvad, és egynemű keverék lesz belőle.
3. A darált mákot a porcukorral összekeverjük.
3. A szikkadt gluténmentes kifliket felkarikázzuk. A jénai tál alján egyenletesen elrendezünk egy réteget. Meglocsoljuk a meleg tojásos-cukros tejjel, és alaposan megszórjuk a cukros mákkal. Újabb réteg kifli karika következik, tejes locsolás, mák szórás, és így tovább folytassuk a rétegezést amíg a hozzávalók elfogynak.
4. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük a gubát, majd langyosan, vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.