A karamellizált ostyatörmelék cukrász körökben ismert alapanyag. Lehet is kapni készen, így nincs plusz munka az elkészítésével. A gond csak az, hogy azok mind glutén tartalmúak. A milotai mézes grillázstortához készítettük el, de kiváló alapanyag lehet pohárkrémek ropogós rétegeként, fagylaltokra szórva, vagy sütemények, desszertek díszítéseként. Rendkívül ropogós, légmentesen záródó edényben pedig sokáig eláll.
Gluténmentes karamellizált ostyatörmelék (fagylaltra, süteményekhez, pohárkrémekhez) hozzávalók:
30 g laktózmentes vaj
30 g porcukor
30 g tojásfehérje
30 g gluténmentes liszt
egy csepp vanília paszta (elhagyható)
Gluténmentes karamellizált ostyatörmelék (fagylaltra, süteményekhez, pohárkrémekhez) elkészítése:
1.A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagy méretű sütőlemezt és egy sütőpapírt, vagy szilikon lapot előkészítünk.
2. A szobahőmérsékletű, puha vajat kézi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és tovább habosítjuk. Világosnak, levegősnek kell lennie.
3. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a lisztet és a vaníliát. Keverjük csomómentesre. Viszonylag folyós tésztát fogunk kapni.
4. Egy spatulával kenjük el a tésztát a sütőpapíron, minél vékonyabban!
5. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, amíg mindenhol aranybarnára nem sül. Sütőből kivéve még hajlékony, ezért hagyjuk teljesen kihűlni. Ahogy hűl, úgy lesz egyre ropogósabb.
6. Miután kihűlt kézzel kis darabokra törjük. Légmentesen záródó edényben tároljuk.