Az egyik személyes kedvencem a savanyúságok közül, a savanyított lilahagyma. Salátához, hamburgerbe, de sültek mellé köretnek is kiváló. Ez a mennyiség 3 db 500 ml űrtartalmú befőttes üveg megtöltéséhez elegendő.
Savanyított lilahagyma hozzávalók:
1 kg lilahagyma
500 ml 5%-os ételecet
1 L víz
8 ek cukor
3 ek só
15 g egész feketebors
6 db babérlevél
Savanyított lilahagyma elkészítése:
1. Az ecetet és a vizet a cukorral és a sóval felforraljuk.
2. Eközben a lilahagymákat megpucoljuk, és vékony, 2-3 mm vastagságú szeletekre vágjuk.
3. Az előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe egyenként 5 g egész feketeborsot és 2 db babérlevelet teszünk. Erre rá oszlatjuk a hagymaszeleteket úgy, hogy a peremétől 2 cm maradjon üresen.
4. Felöntjük a forró ecetes lével. Kb 1 ujjnyi üres hely maradjon a peremig. Az üveg peremét ezután tisztára töröljük, és szorosan rátekerjük a tetejét.
5. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőszekrénybe. 24 óra múlva fogyasztható. Hűtőben tároljuk, legfeljebb 2 hétig.