A tojáslikőr elengedhetetlen kelléke a karácsonyi készülődésnek – azt fedje jótékony homály, hogy ennek talán a készülődést övező stressznek lehet némi köze -, de természetesen az év bármely szakában készíthető és fogyasztható, laktózmentesen is!
Tojáslikőr laktózmentesen hozzávalók:
10 tojás sárgája
200 g kristálycukor
500 ml laktózmentes habtejszín
1 L laktózmentes tej
1 tk őrölt szerecsendió
1 csipet só
1 ek vanília aroma
400 ml whisky/rum/vodka (ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet, de akár ki is hagyható!)
Tojáslikőr laktózmentesen elkészítése:
1. A tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük egy tálban.
2. Lábasban melegíteni kezdjük a tejszínt, a tejet, a szerecsendiót és a sót. Amikor kezd gőzölögni, egy keveset adjunk a tojássárgájához, gyors mozdulatokkal keverjük el benne. Apránként adjuk hozzá a többi folyadékot is, ezután öntsük vissza a lábasba, és folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Konyhai hőmérővel ellenőrizzük, hogy a tojás megfelelő hőkezelése megtörtént (70-72°C fokosnak kell lennie).
3. Félre húzhatjuk a lángról, adjuk hozzá a vanília aromát és a tetszés szerinti alkoholt. Keverjünk rajta egyet, majd üvegekbe töltve hagyjuk teljesen kihűlni, ezután hűtőszekrényben tároljuk. 1 héten belül fogyasszuk el.
4. Tejszínhabbal és egy csipet fahéjjal megszórva, poharakba töltve tálaljuk.
Tipp: ha a hőkezelés során a tojás mégis össze ugrana, üvegekbe töltés előtt szűrjük le a tojáslikőrt.