Készítettünk már csokoládés pöfeteget és citromos pöfeteget is, amik téli-nyári ízeket idéznek, de ezúttal az őszi ízek vannak a főszerepben. Fűszeres, puha, sütőtökös pöfeteg kekszek, egy csésze tea vagy kávé mellé a hűvös napokon.
Sütőtökös pöfeteg keksz (glutén és laktózmentes) hozzávalók:
250 g gluténmentes liszt
1/2 ek őrölt fahéj
1/4 ek őrölt gyömbér
1/4 ek szerecsendió
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
115 g puha laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
100 g világosbarna cukor
1 tojás
1 tk vanília paszta
250 g sütőtök püré
A forgatáshoz:
200 g porcukor (ebből maradni fog)
Sütőtökös pöfeteg keksz (glutén és laktózmentes) elkészítése:
1. A tészta száraz összetevőit, tehát a gluténmentes lisztet, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, sütőport, szódabikarbónát és sót egybe mérjük és összekeverjük.
2. A puha vajat/margarint a cukrokkal, a sütőtök pürével, tojással és vaníliával egy tálba mérjük, és alaposan összedolgozzuk. Részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket. Keverjük amíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk.
3. A tésztát tegyük hűtőszekrénybe minimum 1 órára, vagy akár egész éjszakára.
4. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
5. A dermedt tésztából egyforma gombócokat gyúrunk (a legkönnyebb ha fagyikanállal dolgozunk), majd a gombócokat alaposan megforgatjuk porcukorban.
6. Egymástól távol a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és mérettől függően 15-20 percig sütjük.
7. Sütőből kivéve hagyjuk pár percet a tepsin, ezután rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni, ezután légmentesen záródó dobozban tároljuk.
TIPP:
– használhatunk a fűszerek helyett 2 ek mézeskalács fűszerkeveréket is ehhez a recepthez
– margarinnal készítve tejmentes lesz a pöfeteg
– akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben a tészta, így ha vendégek érkeznek, előző este összeállíthatjuk a tésztát, másnap pedig frissen sütve tálaljuk