Régebbi banánkenyér receptünk egy egészségesebb alternatíváját hoztuk el, hozzáadott cukor nélkül.
Néhány tipp az elkészítés előtt:
– Laktózmentes tej helyett használhatunk növényi tejet is. Így tejmentes lesz a banánkenyér.
– A napraforgó olajat helyettesíthetjük olvasztott vajjal vagy margarinnal is.
– Édesítőszer helyett 200 g kristálycukrot is használhatunk, ha a diétánk nem indokolja a cukor elhagyását.
– Ugyan ebből az okból nem muszáj cukormentes csokoládét használni sőt, tejcsokival is nagyon finom lesz.
Mogyoróvajas banánkenyér (glutén- és cukormentes) hozzávalók:
3 db túlérett banán + 1 a tetejére
75 g napraforgóolaj
105 ml laktózmentes vagy növényi tej
1 tojás
1/2 tk vanília paszta
50 g négyszeres erejű édesítőszer (vagy bármi más 200 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer)
115 g selymes mogyoróvaj
190 g gluténmentes liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 csipet só
150 g cukormentes étcsokoládé
1 tk napraforgóolaj a forma kikenéséhez

Mogyoróvajas banánkenyér (glutén- és cukormentes) elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy kenyérformát kenjünk ki 1 tk olajjal.
2. 3 db banánt villával összenyomkodunk, amíg pépes állaga nem lesz. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a tojást, a vaníliát és édesítőszert. Kézi habverővel keverjük össze.
3. Tegyük bele a mogyoróvajat, ezzel is alaposan keverjük el, majd végül a száraz összetevőket is adjuk hozzá.
4. A csokit nagyobb darabokra vágjuk. Ezt a legvégén adjuk a masszához, és szilikon spatulával forgassuk bele.
5. A tésztát öntsük a kiolajozott kenyérformába. A tetején esztétikusan rendezzük el a félretett, és hosszában kettévágott banánt.
6. Előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd 1 cm vastag szeletekre vágva tálaljuk.