A marcipán sok recept hozzávalója, de beszerzése olykor körülményes, nem mellesleg nem is olcsó. A legköltséghatékonyabb, adalékmentes marcipánt tudod elkészíteni a receptünkkel, és még néhány hozzávalóval és művelettel marcipán burgonyát is varázsolhatsz.
Marcipán burgonya – házi marcipán recepttel (tojás nélkül) hozzávalók:
A marcipánhoz:
200 g szeletelt mandula
100 g porcukor
40 ml víz
A marcipán burgonyához:
250 g marcipán
75 g porcukor
fél tk víz
3 ek cukrozatlan kakaópor
Marcipán burgonya – házi marcipán recepttel (tojás nélkül) elkészítése:
1. A marcipánhoz a mandulát késes aprítóban, vagy kávédarálóban minél finomabbra daráljuk. Tálba öntjük, beleszitáljuk a porcukrot. Annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. A víz mennyisége változhat, kevesebb is elég lehet, vagy több is kelhet, ezért csak apránként adagoljuk. Gyúrjuk össze. Ilyen formán használható stollen, bonbonok töltelékeként. Légmentesen záródó dobozban, hűtőszekrényben tároljuk.
2. A burgonyákhoz a marcipánt porcukorral összegyúrjuk. Tömör lesz a tészta, de könnyen formázhatónak kell lennie. Ha túl tömör lenne még egy pici vízzel lazíthatjuk a masszát.
3. Gyúrjunk belőle 25 db gombócot, amiket egyesével megforgatunk a kakaóporban. A fölösleges kakaót ütögessük le róla. Légmentesen záródó dobozban, hűtőszekrényben tároljuk.