Gyerekkorom kedvenc cukrász süteménye a lekváros isler volt. Akkoriban volt egy tejbolt az iskola mellett, ahol tenyérnyi islereket lehetett venni. Nos, ha méretben nem is, de ízében megegyező islert sikerült alkotni.
Lekváros isler glutén-és tejmentesen hozzávalók:
A linzerhez:
300 g gluténmentes liszt
200 g hideg margarin (természetesen vajjal is jó)
100 g kristálycukor
1 tojás
A betöltéshez:
300 g málna lekvár
A bevonáshoz:
200 g étcsokoládé
2 ek napraforgó olaj

Lekváros isler glutén-és tejmentesen elkészítése:
1. A lisztet egy keverőtálba mérjük, majd a hideg margarinnal kézzel összemorzsoljuk. Amikor vizes homok textúrája lesz, és minden kis darabka vajat bevont a liszt, hozzáadjuk a többi hozzávalót.
2. Kézzel vagy géppel, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és ott gyúrjuk teljesen simává. A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára.
3. 180°C fokra melegítsük elő a sütőt, alsó-felső programon, a tésztát pedig gyakran alá lisztezve nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle 5 cm átmérőjű köröket. Rendezzük a tésztaköröket egy sütőpapírral borított sütőlemezre, majd az előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük. Amikor a szélei már kezdenek pirulni, akkor elkészült. Folytassuk a sütést amíg a tészta el nem fogy.
4. A kisült linzerek felét töltsük meg 1-1 evőkanál málnalekvárral, majd illesszük össze egy másik linzerrel. Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, hogy kellően összedermedjen.
5. A csokoládét és az olajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd kimártjuk benne a megtöltött islereket. Tegyük rácsra, hogy a felesleges csokoládé lefollyon róla. Amíg a csoki nem köt meg, díszíthetjük a tetejét pl liofilizált málnával vagy cukorgyöngyökkel.
6. Az isler akkor a legfinomabb, ha hagyjuk 2-3 napig a hűtőben puhulni, de azonnal fogyaszható.



