Csokoládés-pisztáciás keksz hozzávalók:
A kekszhez:
200 g gluténmentes liszt
1 tk őrölt fahéj
1 csipet só
1 narancs reszelt héja
80 g sótlan pisztácia
180 g laktózmentes vaj/margarin
70 g kristálycukor
A töltelékhez:
200 g étcsokoládé (a fele lehet tejcsoki is)
100 g laktózmentes habtejszín
A díszítéshez:
100 g étcsokoládé
20 g sótlan pisztácia
Csokoládés-pisztáciás keksz elkészítése:
1. A gluténmentes lisztet a fahéjjal, sóval, narancshéjjal és a durvára vágott pisztáciával összekeverjük.
2. A puha vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és jól összedolgozzuk.
3. A tésztát két felé osztjuk. Két darab folpackot terítünk a munkalapra. A két tésztából 1-1, 4 cm átmérőjű rudat formázunk. Folpackba csomagoljuk, és fél órára mélyhűtőbe tesszük.
4. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5. A dermedt tésztából 1 cm vastag szeleteket vágunk, tepsire tesszük, majd előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Hagyjuk a tepsin langyosra hűlni őket, ezután rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
6. A töltelékhez a darabokra tört csokoládét a tejszínnel 1,5 percre mikróba tesszük. Hagyjuk állni 1-2 percig, ezután keverjük össze amíg sima, fényes ganache-t kapunk. Hagyjuk hűlni, amíg eléri azt az állagot, amivel meg lehet tölteni a kekszeket.
7. Két kekszet a töltelékkel összeragasztunk, majd 1/3-ig olvasztott csokoládéba mártjuk. Mielőtt a csoki díszítés megdermed, szórjuk meg durvára vágott pisztáciával.