Ha nálad is gyakori jelenség a megfeketedő banánok látványa, íme egy recept, hogy ne kelljen azokat se kidobnod. Puha, csokoládés banánkenyér, a túlérett banánok megmentője!
Banánkenyér hozzávalók:
4 db érett banán (3 a tésztába, 1 a díszítéshez)
115 g laktózmentes vaj/margarin
150 g kristálycukor
2 tojás
125 g laktózmentes/növényi tej
1 tk vanília aroma
220 g gluténmentes liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
100 g étcsokoládé
Banánkenyér elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy kenyérformát kifújunk olajspray-el vagy kikenünk egy kevés olajjal/vajjal/margarinnal.
2. 3 db banánt villával összetörünk. A vajat felolvasztjuk és a cukorral együtt a banánhoz adjuk. Bele ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, kézi habverővel simára keverjük.
3. A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük, majd a banános keverékbe öntjük, csomómentesre keverjük.
4. A csokoládét felaprítjuk, ezt a legvégén adjuk hozzá, és szilikon spatulával keverjük a tésztába.
5. Az elkészült tésztát a zsíradékkal kikent kenyérformába öntjük.
6. A megmaradt banánt hosszában ketté vágjuk, és a tészta tetejére fektetjük, magokkal felfelé. Előmelegített sütőbe toljuk, 50-60 percig sütjük. Az idő mindig sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük.
7. Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd vegyük ki és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 260 kcal/100 gramm