Tévedés, hogy a töltött, csőben sült zöldségek csak akkor lehetnek finomak, hogy ha húst használunk a töltelékhez. Most mutatunk egy csodálatos, húsmentes töltött cukkini receptet.
Túróval töltött cukkini paradicsomszósszal hozzávalók:
2 db közepes méretű cukkini
250 g laktózmentes túró
100 g laktózmentes ömlesztett sajt
1 marék fekete olívabogyó (kihagyható)
250 g koktélparadicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
só, bors
1 csipet fokhagymapor
4-5 db friss bazsalikomlevél
1 szál friss kakukkfű
Túróval töltött cukkini paradicsomszósszal elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó felső programon. Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A cukkinikat megmossuk, hosszában félbe vágjuk, közepéből a magokat kikaparjuk.
3. A túrót, ömlesztett sajtot, és a felkarikázott olívabogyót összekeverjük, ezzel töltjük meg a cukkinik kivájt közepét. Tepsibe helyezzük őket, és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Akkor van kész, ha a teteje egy kicsit elkezd pirulni, a cukkini pedig megpuhul.
4. A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. 1 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk.
5. A koktélparadicsomokat megmossuk. A felét villával összenyomkodjuk, a másik felét hagyjuk egészben. A hagymához adjuk az összenyomkodott paradicsomokat. Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, friss bazsalikommal. Forraljuk fel, majd dobjuk bele az egészben hagyott paradicsomokat. Keverjünk rajta egyet, hogy mindenhol járja át a hő, majd húzzuk le a tűzről.
6. Tálaláskor szedjünk a tányérra a paradicsomszószból, erre fektessük a megsült töltött cukkiniket. Szórjuk meg friss kakukkfűvel és bazsalikommal.
Kalóriatartalom:
Kb. 70 kcal/100 gramm