A spenótban rengeteg mikrotápanyag és vitamin van, mégis kevesen szeretik. A spenótos lasagne a spenót egyik legjobb, legfinomabb felhasználási módját adja. Ezzel a megoldással a lasagne húsmentes lesz.
Spenótos lasagne hozzávalók:
500 g spenót (mirelit vagy friss is lehet)
2 ek olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A besamel mártáshoz
100 g laktózmentes vaj
100 g gluténmentes liszt
1 L laktózmentes tej
só
1 nagy csipet szerecsendió
Továbbá:
1 csomag gluténmentes száraz lasagne tészta
200 g laktózmentes reszelt sajt
Spenótos lasagne elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon.
2. Egy lábasban olajat hevítünk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk. Fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzá adjuk a spenótot, fűszerezzük. Ha friss spenótot használtunk fonnyasszuk meg, majd turmixoljuk le az egészet. Mirelit spenóttal nincs több teendőnk a szósszal. Ha nagyon sok levet eresztene, szűrjük le.
3. Elkészítjük a besamelt. A tejet egy lábasban felforraljuk . Egy másik lábasban a vajat megolvasztjuk, majd lejjebb vesszük a hőfokot és rászórjuk a lisztet. Keverjük simára, 2 percig rotyogtatjuk, hogy ne legyen liszt íze. Apránként felölntjük a forró tejjel, közben folyamatosan keverjük. Úgy tűnhet, hogy összeállt a massza, de adagoljuk folyamatosan a tejet és kevergessük. A végén gyönyörű, sima szószt fogunk kapni. Sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval.
4. Jénai edénybe kezdjük el rétegezni a lasagnet. Legalulra besamel kerüljön, majd egy réteg tészta, azt követi egy újabb réteg besamel, majd spenót, és végül a reszelt sajt. Így folytassuk a rétegezést: tészta, besamel, spenót, sajt, tészta…
5. A tetejére kerüljön besamel, amit alaposan megszórunk reszelt sajttal.
6. Forró sütőben rápirítjuk a sajtot. Ez a sütőnk erősségétől függően 35-45 percet jelent.
Kalóriatartalom:
Kb. 280 kcal/100 gramm