A Fanta szelet a gyerekkor ízét idézi – puha kakaós piskóta, könnyű túrós krémmel, amiben felfedezhető a citrusos fanyarság, a tetején pedig narancsos, zselé szerű réteg rikít.
Fanta szelet glutén-és laktózmentesen hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
100 g kristálycukor
80 g gluténmentes liszt
20 g holland kakaópor
1 csipet szódabikarbóna
A túrókrémhez:
500 g laktózmentes túró
250 g laktózmentes vaj
220 g porcukor
1 citrom reszelt héja
A Fanta zseléhez:
700 ml Fanta (bármilyen tetszőleges narancs ízű üdítőital jó)
2 csomag (80 g) vaníliás pudingpor
50 g kristálycukor

Fanta szelet glutén-és laktózmentesen elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21×30 cm nagyságú szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük felverni. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Spatulával forgatjuk bele a száraz anyagokat, az edény falát simogatva. Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon 25 percig sütjük. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A túrókrémhez először a puha vajat a porcukorral alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a túrót és a citromhéjat. Egynemű krémet keverünk amit végül a kihűlt piskótára kenjük.
4. A zseléhez a Fantát csomómentesre keverjük a pudingporral és a cukorral. Folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt a túrókrémre öntenénk. Simítsunk rá folpackot, hogy hűlés közben ne bőrösödjön. Végül a hideg „fantás pudingot” egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején.
5. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, ezután tetszőleges méretű és formájú szeleteket vágunk belőle.



